Det ottende flag
Det ottende flag
Vi kommer måske i tanke om tegneserierne, hvor de indfødte danser rundt om en opdagelsesrejsende stående en gryde. Måske er der noget om snakken.
Balboa stirrede på Stillehavet. De Leon og ungdommens kilde. Pizzaro stjal fra Inkaerne. Henry Morgan, i rødt, drikkende krydret rom. Røg bølgede omkring Blackbeard når hans huggert fløj gennem luften... Alle børnefortællinger uden realisme. I dag ved vi ikke meget om, hvem disse mennesker var, hvordan de endte med at gøre, hvad de gjorde, eller hvorfor de gjorde det. Kampen om magt, frihed og velstand som formedes i Caribien for to og et halvt århundrede har siden inspireret John Barrie til at opfinde Peter Pan, som nu er henvist til de samme litterære afdeling som Dinosauren Barney. Et sted under jorden i den moderne verden er rødderne der stadig. Jeg begyndte at trække dem op på St. Croix, og de rødder førte til flere rødder, og endnu flere. Flere øer dukkede op, og blandede nationers kampe med, og en legende kom til live.
Officielt har der vajet syv forskellige flag på St. Croix i de sidste fem hundrede år. Før det amerikanske flag og Dannebrog kom spaniolerne efter guld, hollænderne for handel, engelsk for at tage landet og Malteserridderne som administratorer. Franskmændene byggede en koloni kun for at se det dø af feber. I alle disse år regerede, pirater, conquistadorer, fribyttere, filibusters, kapere, sørøvere, uanset hvad du kalder dem, Caribien og betragtede St. Croix som deres hjem, hvorfra de røvede påi havet uanset om de havde tilladelse til at gøre det eller ej, og tog ingen hensyn til om skibene var under europæiske flag. Det er på tide at genkende det ottende flag. Det var sort. Denne bog er den ufortalte historie om St. Croix.
Oversat fra engelsk til dansk af Lars Hansen
286 sider illustreret
Pris inc. moms kr. 235 + forsendelse